Semináře 2009

Seminář Tradice a součastnost v myslivosti 2008

V útulném prostředí „Penzionu za vodou“ ve Dvoře Králové nad Labem uspořádal v neděli 2. listopadu 2008

Řád svatého Huberta na Kuksu XIII. ročník semináře Tradice a současnost v myslivosti. Přestože otázky současné problematiky myslivosti již zaznívaly v minulých ročnících, letos poprvé se tato záležitost dostala i do názvu semináře.

Seminář byl zahájen slavnostními fanfárami na lesnice v provedení trubačů LČR, Lesní správa Javorník. Po nezbytném úvodu pokračoval seminář v dopolední části přednáškami šesti lektorů. Mistr Řádu MUDr. Tadeáš Maślanka přednesl úvodní referát Parforsní hony a štvanice jako šlechtická zábava pojednávající o způsobech lovu za feudalismu, provedl srovnání jednotlivých typů lovu a zdůraznil určitý etický pokrok, který přineslo zavedení parforsních lovů hrabětem Františkem Antonínem Sporckem. Zmínil se také o některých prvcích, které z oné doby přetrvaly dodnes a tvoří součást mysliveckých tradic.

Ve druhém referátu seznámil ing. Navrátil účastníky semináře, jichž se sešlo přibližně kolem 50 osob, s významem revolučního roku 1848, tedy roku končícího na osmičku. Ve svém krátkém příspěvku prezentoval kvalitativní posun ve výkonu honby, ke kterému došlo po novém státoprávním uspořádání vynuceném buržoazní revolucí v roce 1848. Zdůraznil pojmy, které dnes používáme běžně, ale které měly vznik po zmiňovaném revolučním roce. Jsou to pojmy jako je honitba a náhrady škod způsobených zvěří nebo honbou. Nastínil rovněž lehké srovnání s revolučním rokem 1989 kdy se zvěř stala hromosvodem lidských vášní a lidské zášti.

Třetí příspěvek pojednával o Vlivu sociální a věkové struktury populace zvěře na přírodní prostředí. V krátkém úvodu ing. František Havránek pohovořil o některých aspektech, lépe řečeno vlivech, skladby populace zejména jelení zvěře na přírodní prostředí. Ve druhé části příspěvku aplikoval tuto problematiku jeho kolega Ing. Ježek do problematiky reprodukce a černé zvěře, kde se zmínil o příčinách a důsledcích špatného přístupu k lovu černé zvěře. Tato část příspěvku, která posluchače výrazně zaujala, není publikována ve sborníku vydaném ke zmiňovanému semináři.

Následoval příspěvek ing. Josefa Vláška, zabývající se problematikou Škod na zvěři. Ve svém referátu se zaměřil pouze na dva aspekty a to je pytláctví a střety zvěře s motorovými vozidly. V první části obsáhle nastínil genezi trestného činu pytláctví s poukazem na jeho příčiny v minulosti a v současnosti. Ve druhé části pohovořil o obsahu technických norem zabývajících se ochranou zvěře při stavbě komunikací, a jejich aplikací v praxi.

 

 

Organizátoři letos opět požádali své polské přá tele o příspěvek. Tento stejně jako vloni zpracoval ing. Roman Rybak, předseda Mezinárodního sdružení myslivců příhraničí. V referátu nazvaném Bobr v Polsku seznámil přítomné s vývojem populace bobra na území Polské
republiky, s programem jeho obnovy a rozšiřování. Na otázky auditoria rovněž osvětlil problematiku škod a jejich hrazení v Polsku.

V posledním příspěvku před polední pauzou představil jeho autor ing. František Frola osobnost dvorního rytce ve službách hraběte Sporcka Michaela Heinricha Rentze, se zaměřením na jeho mládí až po příchod na Kuks. Představil také některá stěžejní díla tohoto
fenomenálního rytce.

Odpolední část semináře začala, po přejezdu autobusem, v osadě Hájemství kde je počátek naučné stezky vybudované Lesy České republiky, s.p. ve spolupráci s Řádem svatého Huberta. Poté účastníci putovali po naučné stezce s malým zastavením u obnoveného památníku Svatého Huberta, který byl při této příležitosti vysvěcen páterem Th. Mgr. Janem Czekalou. Následovala zastávka na přehradě a shlédnutí vodního díla Les Království s výkladem hrázného. Závěrem odpolední části byla návštěva kostela Jana Křtitele ve Dvoře
Králové nad Labem s výkladem o historii a návštěvou rukopisné kobky, místa nálezu rukopisu Královédvorského Václavem Hankou.

 

 

Ve večerních hodinách účastníci semináře poseděli v družné zábavě doplněné loveckou hudbou a ochutnali na rožni pečeného divočáka.

ing. Zdeněk Navrátil - Mistr Řádu sv. Huberta

Řád svatého Huberta se sídlem na Kuksu

Sídlo

Řád svatého Huberta 
se sídlem na Kuksu
544 43 Kuks
okres Trutnov
Česká republika

Kontakty

E-mail: webmaster@radsvatehohuberta.cz

Newsletter

© 2024 Řád sv.Huberta. Všechna práva vyhrazena.