Slavnosti

Slavnosti úvod

Historie Svatohubertských slavností pořádaných Řádem sv. Huberta

Se vznikem Řádu sv. Huberta (dále jen ŘsH), a to v roce 1992, a po jeho zaregistrování rozhodla tehdejší rada mistrů, že v duchu odkazu F. A. hraběte Sporcka bude pořádat na Kuksu Svatohubertské slavnosti. Hlavními atributy těchto slavností byly a dodnes jsou průvod, svatohubertská mše svatá a na závěr ohňostroj s hudbou a texty mluveného slova.

První slavnost se konala v roce 1993, a to první listopadovou sobotu. Vzhledem k tomu, že v tento termín je již počasí nestálé, bylo rozhodnuto při 4. Sv. slavnosti tento termín přesunout na první říjnovou sobotu. Tato slavnost byla skromnější než pozdější slavnosti, ale dá se říci, že si našla oblibu u odborné myslivecké, ale i ostatní veřejnosti. Tehdejší mši celebroval Mons. Karel Otčenášek, biskup královéhradecký, který k ŘsH našel zvláštní vztah. Bylo také zajímavé sledovat tuto mši v kostele bez lavic, kde sokolníci mají své svěřence na rukou a na podlaze leží lovečtí psi.

Svatohubertská slavnost se nekonala pouze v roce 2004, kdy české země zasáhla ničivá povodeň. S narůstajícím počtem absolvovaných ročníků na slavnosti přibývali účinkující i návštěvníci. Při pěkném počasí jsme zaznamenávali účast 5 000 až 7 000 návštěvníků. Zhruba od 14. Sv. slavnosti se po určitých problémech s agenturami, které smluvně zajišťovaly tuto slavnost, rozhodl ŘsH pořádat je ve vlastní režii. K tomu byl sestaven realizační tým, který pracoval až do roku 2010, neboť vynucené přerušení pořádání slavnosti na Kuksu kvůli rekonstrukci Hospitalu a okolí vyvolalo přenesení slavnosti na jiné místo. Proto se v roce 2011 konala slavnost v Praze.

 

Řád svatého Huberta se sídlem na Kuksu

Sídlo

Řád svatého Huberta 
se sídlem na Kuksu
544 43 Kuks
okres Trutnov
Česká republika

Kontakty

E-mail: webmaster@radsvatehohuberta.cz

Newsletter

© 2024 Řád sv.Huberta. Všechna práva vyhrazena.